Aangemeld als partner statiegeldalliantie

Aangemeld als partner statiegeldalliantie

Energie Schijndel heeft zich aangemeld als partner van de Statiegeldalliantie. Motivatie is dat wij als energiecoöperatie op lokaal niveau bijdragen aan de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie en energiebesparing. Statiegeld is een doeltreffende manier om de circulaire economie te bevorderen en zwerfafval tegen te gaan. Producenten en verpakkingsindustrie worden verantwoordelijk voor de door hen gecreëerde afvalstromen en gaan hun afvalstoffen weer als grondstoffen benutten. Meer bewustzijn, verantwoordelijkheid en inventiviteit om bij te dragen aan duurzame zorg voor de Aarde.

Persbericht Statiegeldalliantie d.d. 7-2-2018:
Al 72 Nederlandse gemeenten zijn nu partner van de Statiegeldalliantie. Zij vragen aan het kabinet Rutte om statiegeld dit jaar uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Ook de eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, voegt zich bij de beweging. Ekoplaza is de eerste supermarktketen die zich als voorstander van statiegeld uitspreekt en in de alliantie stapt.

Het draagvlak voor statiegeld groeit razendsnel verder. De Statiegeldalliantie ging van start eind november. De teller van het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op een indrukwekkende 216 partners. Dat is meer dan een verdubbeling binnen minder dan een maand.
De vraag van al die partners aan de regering is dezelfde: “Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in.” De druk op het kabinet-Rutte en de Tweede-Kamerleden om te beslissen om statiegeld uit te breiden wordt zo steeds groter. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld.

Ekoplaza, Nederlandse biologische supermarktketen met 75 vestigingen in Nederland en een webshop met landelijke bezorging en tevens de grootste bioketen van de Benelux, is de eerste retailer die toetreedt tot de Statiegeldalliantie. Daarmee beantwoordt de supermarktketen als eerste de vraag van meer en meer consumenten naar duurzaamheid en lokale circulaire economie. Ekoplaza wordt zo een koploper in de beweging naar een circulaire economie. De steun van een supermarktketen toont ook dat respect voor het milieu en zaken doen perfect hand in hand kunnen gaan.
Ook Greenpeace Nederland, Natuurmonumenten, de LandschappenNL, Stichting Het Pieterpad en verschillende milieufederaties in Nederland versterken de alliantie.

Het aantal Nederlandse steden en gemeenten stijgt razendsnel. Na 1 Nederlandse gemeente, Weert, bij de start van de Statiegeldalliantie in november, en 29 gemeenten begin januari, zijn er nu in totaal al 72 Nederlandse gemeenten partner van de Statiegeldalliantie. Zij tellen samen meer dan 6 miljoen inwoners. Van de 20 grootste Nederlandse gemeenten doen er alvast 13 mee. Daarnaast staan Arnhem en Nijmegen nog niet in de lijst maar hebben wel al toetreding goedgekeurd in gemeenteraad. De Statiegeldalliantie heeft dus spontaan tot expliciete bestuurlijke en politieke trajecten geleid in tientallen Nederlandse gemeenten. Die oordelen dat het permanente opruimen dweilen met de kraan open is, en dat er via statiegeld eindelijk een structurele oplossing moet komen.

Deze ongeziene beweging, heel divers en over de Nederlands-Belgische landsgrens heen, toont dat zwerfafval heel veel bedrijven, organisaties en gemeenten dwars zit. Alle politieke partijen hebben in bepaalde gemeenten al voor toetreding tot de statiegeldalliantie gestemd. Vaak wordt er unaniem vóór gestemd. De verwachtingen naar het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op 15 maart zijn dan ook hoog. Alle 216 partners van de Statiegeldalliantie vragen dat de Tweede Kamerleden voor de uitbreiding van statiegeld naar blikjes en kleine plastic flesjes stemmen.