Energie Coöperatie maakt de transitie naar Energie Meierijstad. Bijdragen? Een handje helpen? We kunnen alle handjes, kennis en expertise gebruiken.

Waarom een energiecoöperatie

Blije Schijndelaren kleinDoor samen te werken kunnen we onze energierekening verlagen, onze afhankelijkheid van grote energieleveranciers terugdringen en investeren in projecten die duurzaam zijn. Duurzaam voor de inwoners in Schijndel én duurzaam voor het milieu. Energie Coöperatie Schijndel wil het opwekken en leveren van energie in eigen hand nemen. Als we niets doen wordt de energiemarkt steeds meer afhankelijk van grote bedrijven, met alle (financiële) nadelen van dien. De technieken zijn er om zelf energie op te wekken, denk maar aan zonnepanelen, windenergie, mestvergisting en biomassa. In de landbouw wordt al jaren gewerkt met energieterugwinning en warmtekrachtkoppelingen. We kunnen slimmer en efficiënter met onze energie omgaan. We kunnen van elkaar leren, elkaar helpen en zodoende onze onafhankelijkheid vergroten. De coöperatie wil daarbij veel samenwerken met het lokale bedrijfsleven, wat de werkgelegenheid ten goede komt.

Energieverbruik Schijndel

Het jaarlijks energieverbruik in Schijndel bedraagt 89.000.000 kWh aan elektriciteit en 23.000.000 m3 gas. De totale uitgaven aan energie (particulier en zakelijk) bedragen ongeveer € 20.000.000,-. We kunnen dus nog heel wat winst behalen in ons mooie dorp. Grote energiebedrijven hebben hoge overheadkosten. In een kleinere, lokale coöperatie kunnen deze kosten laag gehouden worden, en dat is voordelig voor de deelnemers: voor u dus.

Betaalbaar

Als we niets doen, stijgt onze energierekening jaarlijks met € 150,-. tot 250,-. terwijl de verwachting is dat de inkomens (nagenoeg) gelijk zullen blijven. We willen voor de toekomst betaalbare energie realiseren door besparing, eigen productie en door het collectief inkopen van duurzame energie. Hierdoor kunnen de uitgaven voor energie worden verlaagd.

Duurzaam

In Nederland wordt slechts 4 procent van de energie opgewekt uit duurzame bronnen (zon, wind, aardwarmte en biomassa). Fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas worden steeds verder uitgeput. Het is voor de meeste van ons nauwelijks voor te stellen, maar binnen niet al te lange tijd zijn fossiele brandstoffen zo schaars, dat we er onvoldoende van hebben om onze huizen te kunnen verwarmen. Bovendien hebben fossiele brandstoffen en de winning ervan een verwoestende invloed op het klimaat. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moet dus dringend worden teruggedrongen en dat kan door over te schakelen op duurzame energiebronnen.

Schijndel, januari 2016

pijltje-groen

Nieuwsflits

Doe mij maar een nieuwsflits!

Schrijf u in voor de nieuwsflitsen van Energie Coöperatie Schijndel om op de hoogte te blijven van het nieuws, interessante bijeenkomsten of andere informatie.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Lidmaatschap
Onze leden hebben zeggenschap: samen zijn we Energie Coöperatie Schijndel en samen werken we aan een duurzamer, energieneutraler en energiebewuster Schijndel. Voor slechts 10 euro per jaar bent u lid en steunt u de coöperatie. U mag dat doen door slechts die 10 euro over te maken, maar nog leuker vinden we het wanneer leden meedenken, meepraten, meewerken en meedoen. Een coöperatie betekent niet voor niets ‘vereniging, gericht op samenwerking’.

Lid worden

Ik wil graag lid worden. Ik betaal € 10,00 per jaar en krijg de Nieuwsflits in mijn mailbox.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Algemene ledenvergadering

Onze leden worden twee keer per jaar uitgenodigd voor de Algemene Ledenvergadering. In een formeel gedeelte worden onder meer de jaarrekening en bestuursstukken besproken. Het tweede deel van de avond staat in het teken van iets informeels: een presentatie, spel of discussie.

De ledenvergaderingen van 2018 vinden plaats op woensdag 18 april en donderdag 15 november. Om 19.30 uur start beide avonden het officiële gedeelte, waarna om 20.45 uur een publieke bijeenkomst plaatsvindt. Dit gedeelte van de avond is toegankelijk voor alle inwoners van Schijndel (en Meierijstad). Het doel van de avond is om onze leden en geïnteresseerden een inspirerende avond te bezorgen over duurzaamheid. Het programma wordt t.z.t. bekend gemaakt via de Nieuwsflits. De stukken voor de ALV zijn een week voor de vergadering op te vragen via info@energieschijndel.nl.

Veel gestelde vragen (en antwoorden)
Bekijk de veelgestelde vragen, met uiteraard de antwoorden.
Beëindigen lidmaatschap
 

Beëindigen lidmaatschap

Jammer dat u het lidmaatschap opzegt. Hopelijk wilt u ons laten weten waarom u tot deze beslissing bent gekomen. Uw uitschrijving geldt met ingang van het volgende kalenderjaar.

pijltje-blauw

´Duurzaamheid gaat ons allemaal aan. De klimaattop in Parijs was er niet voor niets: we moeten écht iets gaan doen om ons milieu te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan, anders krijgen we grote problemen. Als Schijndelaren kunnen we het wereldprobleem niet oplossen, maar we kunnen wel een steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door meer groene stroom op te wekken en gebruiken.´

Bas Boselie

voorzitter