Energielabel vastleggen

Schijndelaren kunnen via Energie Coöperatie Schijndel voor tien euro het energielabel van hun woning laten vastleggen. Sinds 2015 is het bij verkoop of verhuur van een woning verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Een recent onderzoek van TIAS, school for business and society, wees uit dat een groen energielabel helpt bij woningverkoop. Een gunstig A-label verhoogt de verkoopprijs met maar liefst 12.000 euro en een woning werd gemiddeld 70 dagen sneller verkocht dan een woning met een laag label.

pijltje-blauw

huis-energie-label Controleren en aanpassen

Begin 2015 kregen alle woningeigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit label is gebaseerd op het bouwjaar van het huis. Als er veel aanpassingen aan de woning zijn gedaan, zoals dubbel glas of isolatie, dan kan dit voorlopige label erg verschillen met het werkelijke label. Het voorlopige label moet definitief gemaakt worden via de internetapplicatie www.energielabelvoorwoningen.nl. Via deze applicatie kan de woningeigenaar, na inloggen met de DigiD, de gegevens controleren en aanpassen. Voor sommige aanpassingen, zoals een nieuwe ketel, moeten facturen of foto’s als bewijs worden ingediend. Vervolgens controleert een erkend deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit definitief energielabel is 10 jaar geldig.

pijltje-blauw

Kosten

De controle en vastlegging van het label was tot eind vorig jaar gratis voor Schijndelaren die gebruik maakten van de door de energiecoöperatie geselecteerde deskundige Rob van de Ven van EPA Energie Advies. De factuur van Rob werd door de coöperatie betaald, die op haar beurt van de gemeente Schijndel een vergoeding voor de kosten van deze vastgelegde energielabels kreeg. In de nieuwe gemeente Meierijstad zal dit weer opnieuw bekeken moeten worden. Op de website www.epa-energieadvies.nl van Rob van de Ven staat alle informatie over het vastleggen van het label. Zie ook de ‘Instructie aanlevering bewijsmateriaal’. Rob van de Ven kan eventueel ook bij u langskomen en u persoonlijk begeleiden met de aanvraag. Ook wanneer eenduidig bewijsmateriaal moeilijk is aan te leveren of wanneer u niet over internet beschikt. De kosten die daarmee gemoeid zijn bedragen 75 euro inclusief BTW, inclusief het tarief voor het definitief energielabel. Deze kosten worden niet vergoed en komen dus voor eigen rekening. Lees hier het artikel van de TIAS: Een groen energielabel helpt bij woningverkoop. Een gunstig A-label verhoogt de verkoopprijs met maar liefst 12.000 euro. Dat blijkt ook onderzoek van TIAS, school for business and society. Heeft u toch nog vragen? Bel of mail ons.